Actueel bij DDFr

Samenwerkingsverband Cyberweerbaarheid Noord-Nederland

1 - september - 2018

Het samenwerkingsverband Cyberweerbaarheid Noord-Nederland is deze maand officieel van start gegaan. Het Digital Trust Center, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat,  heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld.
 
De steeds verder toenemende digitalisering biedt voor Noord-Nederland grote kansen, maar vraagt ook om maatregelen tegen de toenemende risico’s van cyberdreigingen.  Veel (MKB-)ondernemers zijn zich nog nauwelijks bewust van deze dreigingen. Actie op het gebied van cybersafety is broodnodig!
 
In Friesland is de stichting Cyber Safety Noord-Nederland opgericht, met als doel de weerbaarheid te vergroten bij bedrijven en organisaties. Zij organiseert o.a. informatiebijeenkomsten zoals de Cyber-to-Go tour. Ook in de provincie Groningen werd een soortgelijke stichting opgericht, de stichting Samenwerking Noord.  Beide stichtingen hebben nu hun krachten gebundeld en vormen samen het samenwerkingsverband Cyberweerbaarheid Noord-Nederland.
 
Het samenwerkingsverband vormt de opstap tot het in 2020 op te richten Cyber Security Expertise Centrum Noord (CSECN). De bedoeling is dat dit centrum, met vestigingen in Friesland en Groningen, uitgroeit tot één van de belangrijkste landelijke expertisecentra op het gebied van cybersecurity. Fred Hassert, voorzitter Samenwerking Noord  en manager Finance & Control van de provincie Groningen licht toe. ‘Omdat alles tegenwoordig digitaal is en wij daar als mens een belangrijke rol in spelen, is cybersafety een belangrijk uitgangspunt en een basisvoorwaarde voor het waarborgen van veiligheid en continuïteit als het gaat om de Noord-Nederlandse economie.’  Else Maria van der Meulen, voorzitter Stichting Cyber Safety Noord-Nederland en directeur van DataDiensten Fryslân, voegt daaraan toe dat ze om die reden erg blij is met de toegekende subsidie. ‘Het is een mooie stimulans om de gestarte ontwikkelingen in de noordelijke provincies met elkaar te versnellen en uit te breiden. Want actie op het gebied van cybersafety is inderdaad broodnodig!’