Uw digitale snelweg

Samen iets neerzetten:
de kracht van DataDiensten fryslân

“Mijn vader, ús heit, was een visionair”. Dat is het eerste wat directeur Else Maria van der Meulen vertelt als ze het over haar vader Rolf heeft, die in 2002 met Data Center Fryslân (DCF) begon. Op 1 mei 2017 was het 15 jaar geleden dat Rolf van der Meulen zijn droom verwezenlijkte. Tegenover het pand aan de François Haverschmidtwei 3, bij Crystallic, begon hij zijn bedrijf. Na jaren als ICT architect en hoofd ICT bij het klinisch chemisch laboratorium betrokken zijn geweest, was het moment gekomen om als zelfstandig ICT-architect aan de slag te gaan.

 Else Maria van der meulen
 

Else Maria: “Heit zág bepaalde dingen gewoon. Zaken die je nu heel normaal vindt, heeft hij zo’n 20 jaar geleden al voorzien. Zo was hij één van de grondleggers van Stichting Gerrit. Stichting Gerrit zorgt ervoor dat data tussen de verschillende zorglocaties in het noorden van het land op een veilige manier uitgewisseld kan worden. Daarnaast is hij de geestelijk vader van Zorgnet Friesland (dit is een besloten netwerk van Stichting Gerrit). Ook was hij, samen met Fokke Martini,  betrokken bij de ontwikkeling van de stadsring Leeuwarden, het glasvezelnetwerk in Leeuwarden. De gemeente Leeuwarden wilde destijds iets doen om tegenwicht te bieden aan de grote aanbieders zoals KPN en Ziggo. Fokke en Rolf hebben stadsring Leeuwarden samen van de grond gekregen.”
 
Vanaf de start ging het met DCF snel, heel snel. “We haalden vanaf dag één veel klanten binnen. Iedereen wilde in die tijd glasvezel en wilde daarnaast een rack in ons kantoor. In 2007 was de markt rijp voor een eigen datacenter in Leeuwarden. Zo ontstond de nieuwe BV DataCenter Fryslân met een eigen locatie aan de Archimedesweg. Aan de François Haverschmidtwei gingen we verder als DataDiensten Fryslân. Deze naam past beter bij de aard en werkzaamheden van het bedrijf: wij zijn een netwerk integrator en internet service provider” zo vertelt ze.
 
DataDiensten Fryslân kenmerkt zich als een heel stabiel bedrijf. “We werken met een vast team medewerkers en een wisselend aantal stagiaires. De stagiaires zijn belangrijk voor ons bedrijf. Wij zien ze als de linking pin tussen het onderwijs en de praktijk. Wij hechten er belang aan om jonge mensen te laten zien wat ons werk inhoudt én ze enthousiast maken. Dit is voor ons en de onderwijs instellingen in het noorden een succesvolle wisselwerking.
Iedereen in ons team weet wat er van hem/haar gevraagd wordt. Onze kracht is dat we als team iets neerzetten en met een oplossing komen. Ik ben ook heel trots op ons team. Iedere dag is weer een uitdaging. Wij ‘ontzorgen’ onze klanten met onze onzichtbare dienstverlening. Als voorbeeld noem ik cybercriminaleit. Dit onderwerp hield ons tot een aantal jaren geleden weinig bezig maar nu heeft het een ware vlucht genomen en zijn we er dagelijks mee bezig. Ons bedrijf is continue in beweging qua diensten en dienstverlening” aldus Else Maria van der Meulen. “We timmeren nu met DataDiensten Fryslân al 15 jaar aan de weg. In al die jaren is onze backbone alleen maar groter geworden. Het plafond is nog zeker niet bereikt.”
 
In een sterk groeiende en snelle datawereld zijn wij voor onze klanten een baken. Een baken van veiligheid en continuïteit. Waar 15 jaar geleden een visionair alleen begon aan zijn overtuigende verhaal, is het verhaal nog lang niet ten einde. Else Maria van der Meulen ontwikkelde in de voetsporen van de grondlegger van DataDiensten Fryslân haar weg. Gevoel is daarbij één van haar drijfveren. “Ik maak op basis van mijn gevoel keuzes. Zo ben ik ooit begonnen en zo werk ik nu nog. Samen iets neerzetten is mijn motto. Samen met haar collega’s en haar heit  als inspirator.”