Actueel bij DDFr

Van hacker naar werknemer; een nieuwe toekomst

6 - november - 2019

Sinds 19 augustus is Rudy van Breemen-Schneider als junior netwerkbeheerder aan het werk bij DataDiensten Fryslân. Rudy vertelt: ‘Van origine ben ik een hacker en liggen mijn competenties in het verlengde daarvan’. Dat vraagt om wat uitleg......
Sinds november 2018 zijn digitale hangjongeren, gamers en schoolverlaters welkom in het Hacklab in Leeuwarden. In de Blokhuispoort staat een team van deskundigen klaar om de jongeren te inspireren en motiveren. Een Hacklab?  Else Maria van der Meulen is naast directeur van DDFr ook actief binnen de stichting Cybersafety en mede-oprichtster van het Hacklab. Het Hacklab is een veilige plek waar jonge getalenteerde internetgebruiker (15-25 jaar) naar toe kunnen gaan. Jongeren kunnen daar hun kennis en kunde binnen het cyberdomein op eigen niveau en tempo ontwikkelen.
 
Rudy van Breemen-Schneider: ‘Toen ik las van het Hacklab initiatief ben ik een keer langs geweest en vanaf dat moment kwam ik elke vrijdag in de Blokhuispoort. Iedere vrijdag ontmoette ik daar hackers uit Fryslân en kregen we les van een gastdocent. Die vertelde bijvoorbeeld over zijn dagelijkse werkzaamheden. Soms was de gastspreker een andere hacker. Deze zijn vaak bekwaam in een specifieke tak van sport binnen het hackerdomein’.
 
Rudy heeft grote interesse voor netwerken en zie daar de match met DataDiensten Fryslân. Bij DataDiensten Fryslân doet Rudy werkervaring op om straks verder te kunnen als bijvoorbeeld netwerkengineer. Rudy vertelt verder: ‘Het werken bij DDFr is  heel anders, maar dat is logisch. Ik zie heel veel professionaliteit om mij heen en dat waardeer ik enorm. Ik ben terecht gekomen in een open bedrijf en die openheid ervaar ik als grootste kenmerk van DDFr. Uit eigen ervaring weet ik dat veel bedrijven een afstandelijke, terughoudende en vooral gereserveerde houding hebben tegenover hackers dan wel nieuwe werknemers in het algemeen. Vooral als ze iemand zochten met 5 jaar werkervaring in een programmeertaal die nog maar 2 jaar oud is. Iets wat hier totaal niet aan de orde is. Ik kan hier mijn steentje bijdragen; ik beheers skills die een ander weer niet heeft’.

Natuurlijk is er naast het werk tijd voor ontspanning. Sporten staat hoog in het vaandel bij Rudy. Doordeweeks is hij regelmatig te vinden in de sportschool. En in het weekend is er tijd om even gezellig op stap te gaan in de binnenstad van Leeuwarden.
Tot slot: een hacker als vaste werknemer? ‘Daar zie ik zelf wel toekomst in hier bij DataDiensten Fryslân!’ aldus Rudy van Breemen-Schneider.