Actueel bij DDFr

Douwe Rijpkema: een lang gekoesterde droom wordt werkelijkheid

8 - november - 2019

Sinds begin oktober heeft DataDiensten Fryslân er een nieuw gezicht bij: Douwe Rijpkema. Douwe woont met Heleen en (soms nog) met hun twee studerende kinderen in Zwolle. Niet echt naast de deur. Op de vraag waarom Douwe voor DDFr gekozen heeft antwoordt hij:
“Klopt nee, niet naast de deur maar ik ben niet anders gewend. Ik ben door Else Maria van der Meulen onder andere aangetrokken om de verkoop van nieuwe business op te pakken en de bestaande verder uit te breiden. Mijn roots liggen bij o.a. de bedrijven KPN en UNET; als manager en senior projectmanager en bij het laatste bedrijf voornamelijk in de sales en business development. Na de jaarwisseling was het mij aan het begin van dit jaar duidelijk: ik wil wat nieuws, iets anders. Ik wilde mijn lang gekoesterde droom om voor mijzelf te beginnen waar maken.
Ik heb een lange staat van dienst binnen de telecomwereld en die ervaring wil ik graag inzetten om andere bedrijven te adviseren hoe ze de markt op kunnen gaan. Else Maria en ik kwamen elkaar in mei van dit jaar tegen, we raakten in gesprek. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag of ik met mijn expertise bij DDFr wilde komen werken. Het antwoord daarop was niet zo moeilijk: ja, graag. Vanaf het eerste moment dat ik het bedrijf aan de François Haverschmidtwei binnen reed voelde het als thuiskomen”.

Sinds oktober dus pendelend van Zwolle naar Leeuwarden en visa versa. Douwe vertelt verder. “Ik heb het naar mijn zin bij dit bedrijf wat ik zou kenmerken met de woorden no-nonsense en persoonlijk naar de buitenwereld. Dat is een groot verschil met mijn vorige werkgevers. En vooral, misschien is dit wel typisch een kenmerk van het Friese, kwaliteit leveren: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En in een wereld waar alles snel, sneller, snelst moet is dit een groot compliment!”
 
DDFr kenmerkt zich aldus Rijpkema in een technisch goed en stabiel bedrijf waar de lijnen kort zijn. “Ik leerde de collega’s al heel snel kennen. Wat mij ook opvalt, is dat er weinig belemmeringen zitten tussen de mensen van de techniek en sales”. Naast verkoop is Douwe bezig met business development-achtige zaken. De centrale vraag hierbij is waar liggen de kansen voor DDFr in de toekomst om zich met nieuwe dienstverlening te onderscheiden.
 
Je vraagt je af is er naast een drukke baan ook nog tijd voor andere zaken? “Zeker, vertelt Douwe, niet alleen werken is mijn passie ook zeilen, architectuur, fietsen, en het uitlaten van onze jachthond Saar. En natuurlijk zijn er nog onze dochter en zoon; allebei druk met de studie. Om te besluiten met: en dan is er ook nog tijd over voor het lezen van, heel ouderwets, een goed boek”. Of zou dat ook op een e-reader gaan?